zonneboiler afkopen kan lonen

Wij hebben op ons dak een zonnepaneel, met binnen een zonneboiler. Die staat er sinds het pand is gebouwd. Elk jaar betaalden wij huur, en dit werd elk jaar duurder. Dit jaar liep dat op tot ‚ā¨ 160 op jaarbasis.

Aangezien de zonneboilers bijna twintig jaar oud zijn vonden wij het vreemd dat de huur maar bleef doorgaan. Wij belden  met onze leverancier (Eneco) met de vraag wat de restwaarde van de zonneboiler zou zijn en of het mogelijk zou zijn om het apparaat af te kopen.


De restwaarde bleek ‚ā¨ 100 te zijn en afkopen was mogelijk. Dat hebben we gedaan en enkele maanden huur voor dit jaar uitgespaard, laat staan alle jaren hierna.


Wellicht een idee voor de bewoners met een zonneboiler om ook met hun leverancier contact op te nemen.


R. Budnick
Rossinistraat 108

 

Reactie:

Het huurcontract voor de zonneboilers is met de verkoper (oud verhuurder) van de woningen afgesloten en deze verrekende dit blijkbaar in de huur. Deze verhuurder verkocht de woningen aan mij met alles wat aard-en-nagelvast was. Dus inclusief de zonneboiler.

De individuele huiseigenaars hebben blijkbaar nimmer een zelfstandig huurcontract voor de zonneboiler afgesloten. Met de verkoop van deze huizen is hiervoor ook geen zelfstandig proces ingevoegd. Dat maakt dat Eneco onbevoegd de kosten van huur aan de rekening heeft toegevoegd, daar lag immers geen individueel contract aan ten grondslag?

Ik heb in deer tijd (ten tijde van de opbouw) deze argumentatie succesvol benut om van de zonneboiler af te komen.

Wellicht heeft iemand iets aan deze informatie.

Groet,
Felix Touboul

 

Reactie:

Best bestuur,

Daar komt de ENECO dan goed mee weg. Mij lijkt het verstandig als de leden eerst eens laten controleren of hun zonneboiler het nog wel doet. Ik had daar een paar jaar geleden mijn twijfels over omdat ik nooit enige besparing bespeurde en heb daar enkele keren over gebeld. Maar de zonnecollector kon niet kapot gaan beweerde men. Na maanden lang aandringen kwam er toch een controleur: er waren buizen kapot in het paneel op het dak en er was een en ander doorgeroest. Men wilde het niet maken en probeerde me een nieuwe collector te slijten. Ik was het toen zo zat dat ik mijn abonnement heb opgezegd en gezegd heb dat ze de boel konden komen halen. Dat hebben ze dus niet opgehaald, want de zaak is niets meer waard.
Mij lijkt dat de leden gewoon hun abonnement kunnen opzeggen en zeggen dat ze de boel kunnen komen halen. Dat ophalen gebeurt niet. Mocht de collector het nog doen, dan blijf je er gewoon gebruik van maken en hoef je de boel niet af te kopen. ENECO heeft al meer dan genoeg huur voor die zaak opgestreken volgens mij en de investering er al dubbel en dwars uit gehaald.
Als je echt profijt wilt hebben van zonne-energie dan kun je beter zonnepanelen installeren voor stroom.